Skinntyper

Skinntyper

Forskjellige typer skinn

  • Korrigert skinn er en type skinn som er rimelig og som det brukes mye av i dag. Dette er skinn hvor overflaten slipes slik at den blir uten skader. Deretter preges det mønster i skinnet for så å påføre den rette fargen. Resultatet er at man kan bruke nærmest alt materiale, da det ser skadefritt ut. Dette er skinn som er så skadet i overflaten i  utgangspunktet at det ikke kunne ha blitt brukt til dette formålet uten slipingen. Med sliping fjerner man en del av overflaten, og vår erfaring med denne type skinn er at den har vesentlig dårligere holdbarhet enn skinn som ikke er slipt. Innkjøpsprisen røper jo også at dette er billigste vare.
  • Den type skinn som er mest brukt kalles dekkfarget skinn.(Produsentkode «P») Dette brukes i nær sagt alle typer applikasjoner, så som møbler, billinteriør, bekledning med mer. Dette er også den skinntype som er enklest å vedlikeholde, og som har lengst levetid. Overflaten vil ofte være preget med et noe grovt eller finere strukturert mønster. Kan være nokså stivt å ta og føle på. Ved å påføre noen dråper vann vil disse bare bli liggende på overflaten. Man vil ikke kunne se noen fargeforskjell i skinnet. Vannet kan lett tørkes av uten noen form for misfarging etc.
  • En anne type skinn som er kjent som det mest eksklusive er anilin skinn. Dette er den dyreste form for skinn, hvis det er klassifisert i klasse 1. Avhenger av skadefekvensen, hvor mange sår og insektstikk og lyter som finnes på overflaten(Produsentkode «A») Dette skinnet er meget mykt og behagelig å ta og føle på, («hanskemykt»). Denne type skinn har ingen form for beskyttelse på overflaten og gjør det veldig sårbart for smuss, flekker etc. Lyse anilinfarger har også en tendens til å ha dårlig lysekthet og vil dermed falme fort når det eksponeres for UV stråler, d.v.s sollys i større eller mindre grad.  Ved å påføre en dråpe vann vil denne etter en stund trenge inn i skinnet og etterlate en mørkere fargenyanse i overflaten. Denne type skinn finner man stort sett i meget eksklusive møbler, samt en god del bekledning.
  • Nubuck skinn er en annen form for anilin. (Produsentkode «N»). Overflaten er litt «hårete», ved å bruke en myk børste eller å dra overflaten med hånden, kan man se skyggeeforskjeller i overflaten på skinnet.  Uten beskyttelse vil den type skinn lett tiltrekke seg flekker fra oljer, matrester etc, som da kan bli vanskelig å fjerne.
  • Semi-Anilin  (Produsentkode «A») er en mellomting mellom anilin og dekkfarget skinn. Har en lett fargepigmentering i overflaten, vesentlig mykere å ta og føle på enn dekkfarget skinn, men noe stivere enn ren anilin. Mest brukt i sittemøbler beregnet for oppholdsrom  privat og offentlig. Krever jevnlig vedlikehold for  å unngå tidlig aldring.

 

Spør man ekspeditøren i butikken om hvilken type skinn det er i møblet man ønsker å kjøpe, kan man få mange diffuse svar.

Merk at ethvert skinnmøbel er påmontert en etikett som skal referere til hvilken skinntype møblet er trukket i. Finnes ikke en slik etikett, er det grunn til å være betenkt på å kjøpe møblet.